Tercih Listesi Hazırlama 10 ADIMDA LİSTE HAZIRLAMA REHBERİ

Yazan Admin Tarih 29 Temmuz 2012 Pazar 0 yorum
10 ADIMDA LİSTE HAZIRLAMA REHBERİ

1- Alternatifli bir tercih listesi oluşturun. Tek bir üniversite ya da bölüm üzerine odaklanmayın.

2- Tercih listenizi puanınıza bakarak değil, başarı sıranızı göz önünde tutarak hazırlayın. Zira puanlar her yıl farklılık göstermekte.

3- Alternatifli olarak oluşturduğunuz tercih listesinden, önceliklerinizi göz önünde bulundurarak ve uzman yardımı alarak, eleme yöntemiyle listenizi son haline getirin.

4- Tercihlerinizi yaparken ilk altı tercihinizin kendi başarı sıranızdan yukarıda ve en çok istediğiniz üniversite ve bölümler olmasına dikkat edin.

5- Tercih listenizde başarı sıranızdan yüksek tercihlere yer verdikten sonra, başarı sıranıza yakın ve denk on ya da on iki tane tercih yapmalısınız.

6- Önemli olan tercih sırası değil, puan sıralamasıdır (Örneğin, puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil; puanı yüksek olan kişi yerleştirilir.)

7- Son altı veya sekiz tercihinizde girmek istediğiniz bölüm ve üniversiteleri göz ardı etmeden, inebildiğiniz başarı sırasına kadar tercihlerinizde yer vermelisiniz. Yazdığınız son tercih, sizin gitmeyi tercih ettiğiniz son üniversite ve bölüm olmalı.

8- 2012 ÖSYS' de tercih yapıp, yerleştirilmediğiniz takdirde, 2013 ÖSYS' de herhangi bir puan kaybına uğramazsınız. Ancak 2012 ÖSYS' de merkezi yerleştirme ile (Açıköğretimin dahil) yerleştirilirseniz, 2013 ÖSYS' de puan kaybı yaşarsınız.

9- Tercih dönemini, açıklanan tarihleri göz önünde bulundurarak, son gününe kadar kullanınız.

10- Yurtdışında eğitim almayı tercih ediyorsanız, YÖK Denklik Bürosu' ndan alacağınız diplomanın denkliği olup olmadığını öğreniniz. Türkiye' de geçerliliği olmayan üniversiteleri tercih ederken iyi araştırma yapınız.

0 yorum:

Yorum Gönder